Saturday 21 January 2012

Happy Chinese New Year....

Gong Xi Gong Xi...

Good morning sunshine...salam semua..dh lama x update blog nih....bila penyakit M datang melanda ni ler akibatnya.. lagi beberapa hari raya cina, bahangnya sudah terasa. limau dh berkotak dapat , makan sampai sakit perut. Tapi bila raya cina saya suka kuih bakul. Kalau dulu kuih bakul ni diletak dalam daun pisang, tapi sekarang dah moden, letak dalam bekas plastik saja. Tapi saya suka yg dalam daun pisang , aroma daun pisang yg wangi dan bau kuih bakul tu...aduhhh tak tau nak ckp macam mana...
ok lah..sebenarnya saya nk share resipi nih..ada yg tau dan ada jugak yg mungkin tak tahu apa boleh dibuat dengan kuih bakul ni selain makan begitu saja. Bagi saya, saya suka buat cucur kuih bakul yg di apit dengan ubi keladi atau keledek. sangat sedap dan enak. Batter mesti rangup. slalunya saya akan campurkan tepung goreng rangup, tepung beras, perasa, bijan dan saya tambahkan sedikit kelapa parut. ok sekarang layan gambar dibawah yer..selamat mencuba...


Kuih bakul yg dipotong dan di apit dengan keladi

ni gambar sebelum di goreng


dan...inilah hasilnya selepas berenang dalam minyak panas...makan panas2 siap air teh o ..perghhhh layannnn...

No comments: